ŞÜPHESİZ İNANANLAR KURTULUR - BAKARA 1-5

 ŞÜPHESİZ İNANANLAR KURTULUR - BAKARA 1-5

Kur'an içinde herhangi bir şüphe barındırmayan bir kitaptır. Bakara 2: “ O kitap (Kur’an); onda asla şüphe yoktur.  O halde kalkıp kuran ayetleri arasında şüpheli şeyler arayanların niyetleri sağlam olamaz.

Sorgulamak sorun değil. Bakara 260: “Hani İbrahim “Rabbim! Ölüyü nasıl diriltmekte olduğunu bana göster.” demişti. (Rabbi ona) “İnanmadın mı?” diye sorunca (İbrahim) “Hayır (elbette inandım) fakat kalbimin tatmin olması için (görmek istedim)” demişti………” İnancını kuvvetlendirmek için sorgulamak temelde zaten inançtan kaynaklanıyor. Ancak Kurandan şüphe duymak için bir sebep olmamalı. Çünkü Allah şüphe yoktur diyor.

Peki buna rağmen şüphe arayanlar kimler? Tabii ki müttaki olmayanlar. Çünkü Allah bu kitap müttakiler için yol göstericidir, rehberdir diyor. Bakara 2: “Muttakîler için bir yol göstericidir.” Yani bu durumda şüphe duymayacak olanlar müttakiler olacaktır.

Peki kim bu müttakiler?

Allah onların görünmeyene, gayba inananlar olduğunu ve emredilen namaz konusunda taviz vermediklerini, yine kuranın birçok yerinde emredilen ve tavsiye edilen paylaşma işini yapan kimseler olduğunu ifade ediyor. Bakara 3: “Onlar gayba inanır; namaz kılar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden [infak] ederler.”

Buna şunları da ekleyerek onlar sana indirilene iman ederler diyor Resule. Yani ilk ayetteki kitapta şüphe olmadığını kabul ederler. Ve senden önce indirilenlere de, ancak onların saf ve bozulmamış haline, iman ederler. Bakara 4: “Sana indirilene ve senden önce indiri­len(ler)e iman eder…” Tabii şimdi o saf halini bulmak mümkün olmadığına göre onlar iman etmekle beraber atalarının getirdiklerine değil, kuran'a tabi olurlar. A’râf 3: “Rabbinizden size indirilene (Kur’an’a) uyun! O’nun peşi sıra başka dostlara uymayın! Ne kadar da azınız hatırlıyor!”.

Bakara 170: “Onlara “Allah’ın indirdiğine uyun!” dendiği zaman, onlar “Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuza uyarız.” dediler. Ataları hiçbir şey akıl etmemiş, doğruyu bulamamış olsalar da mı?” İşte Muttakilerin atalarının işiyle işi olmaz. Onlara Allah ne gönderdiyse şeksiz ve şüphesiz ona itaat ederler. Bir an bile aksini düşünmezler.

Ahiretin varlığına da kesin olarak inanırlar. Ona göre hazırlık yaparlar. Planları dünyalık değildir. Varacakları huzura göre şimdiden hazırlıklarını yaparlar. Bakara 4: “…..ahiret gününe de kesin bir şekilde inanırlar.”

Tüm bunlar bize muttakileri tarif ederken, Rabbim işte bu kişilerin rablerinin çizdiği doğru yol üstünde olduğunu ve kurtulanlardan olduğunun müjdesini verir.

Bakara 5: “İşte onlar Rableri tarafından doğru yol üzerindedir ve onlar kurtulanların ta kendileridir.”

Allah bizleri de muttakilerden yapsın inşallah.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 YAŞINDA EVLİLİK MESELESİ

RUHUN ÜFLENMESİ (RAHMETİN İLHAM EDİLMESİ) NEDİR VE NE ZAMAN OLUR?

RUH VE RUH ÜFLEME HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER