EN'AM 145'E GÖRE İÇKİ HELAL Mİ?

"............“Muhakkak ki Allah sizi bir nehirle sınayacaktır. Kim ondan içerse, benden değildir. Ondan tatmayan veya sadece bir avuç içen(yet’amhu) bendendir” dedi........"

Bakara 249 da nehir ile ilgili konunun olması bize taam fiilinin içmek olabileceğini de gösteriyor. (Ancak burada bu kullanımın içmek fiili ile değil de yemek fiili ile ifadesi de iyi anlaşılmalıdır. Allah burada su içmeyi yasaklıyor. İçmek deseydi katı yiyeceğe konulan su helal gibi olurdu. Zira o halde yemiş olurlardı. İşte yemek fiili ile iki kapı da kapanmış oluyor.)

Buradan hareketle Enam 145'te bahsedilen yasakların içinde sıvı içecekler bahsedilmemiştir o halde helaldir demek cahillik olur.  Zira burada bir bağlam var. Ve bu bağlamın içerisinde su ve benzeri içecek tarzı maddeler konu edilmemiş.

"De ki: “Bana vahyedilenler arasında; leş, akıtılmış kan veya domuz eti -ki o pistir- veya günahkârca bir fiil olduğundan  Allah’tan başkası adına kesilen hayvan etinin dışında yiyen kimse için haram edilmiş bir şey bulamıyorum. ..........”

Enam 142'den 146'ya kadar baktığımızda hep hayvanlardan ve onların kesilmesinden, onların yenilmesinden bahsedilmektedir.

145'e gelince de yine hayvan ve hayvana bağlı durumlardan bahsedilmiştir. Dolayısıyla burada hep hayvan nimetine vurgu yapılarak, onların yenilmesinden bahsedilmiştir. 

Sayılan bu haramlar hep hayvanlarla ilgili olunca "bunların dışında haram olan bir şey bulamıyorum" denildiğinde, mesela kedi eti, köpek eti, eşek eti gibi farklı hayvanları anlayabilirsiniz. Ki bunlar da buradan anlıyoruz ki haram değildir. Ancak buradan içki helaldir çıkartılamaz.

Taam kelimesi çoğunlukla yiyecek ve bazen içecek için kullanılmıştır. Bakara 249 da içecek için kullanılırken, Enam 145'te bağlamına da baktığınızda sadece yemek için kullanıldığı aşikardır. Buradan içkiye cevaz çıkartmaya çalışmak aşırılığa kaçmaktır.

Bize göre; "Ey inananlar! İçki, kumar, dikili taşlar/putlar ve şans okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan sakınınız ki kurtuluşa/mutluluğa eresiniz." Maide 90 ayetinden hareketle haramdır. Şeytan işi ise, pislik ise, sakının denmiş ise nesi helal olabilir ki.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 YAŞINDA EVLİLİK MESELESİ

RUHUN ÜFLENMESİ (RAHMETİN İLHAM EDİLMESİ) NEDİR VE NE ZAMAN OLUR?

RUH VE RUH ÜFLEME HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER