İşte bu yüzden akıl edemezler

 İşte bu yüzden akıl edemezler

İnsanlar akıllarını neden kullanamıyor? Normal fiziksel bir sorunu yoksa duyularında bir problemi yoksa aklını neden kullanamazlar?

Çevremizi algılamak, anlamak ve düşünebilmek için baktığımızı görmeye, işittiğimizi duymaya ve söz değil hikmetli söz etmeye ihtiyacımız var.

Allah inkar edenlerin durumundan bahsederken bu durumu çok güzel örneklendiriyor. Tıpkı çobanın bağırmasından bir şey anlamayan koyunlar gibidirler. Çünkü sağırdırlar, dilsizdirler ve kördürler diyor.

Bakara 171: "İnkâr edenlerin durumu, tıpkı çobanın bağırmasını işiten ama onu yalnız bir ses ve çağrı olarak algılayan sürünün durumu gibidir. Çünkü onlar, sağırdırlar, dilsizdirler ve kördürler. İşte bu yüzden akıl edemezler."

Koyunlar bakar ama gerçeği görmezler, işitirler ama denileni duymazlar, yani anlamazlar, bir takım sesler çıkarırlar ama anlamlı konuşmazlar. İşte o yüzden akıl edemezler.

Koyunlar gibi olmamak için aklını kullanmak isteyenler, görmelerini, duymalarını, konuşmalarını geliştirmek zorundadırlar. 

Bakarken daha hikmetle, yaratılıştaki güzellikleri görme arzusuyla, tabiri yerinde ise görünenin ardına bakmalılar. 

Dinlerken işitmiş olmak için değil, ne denildiğini anlamak niyetiyle, duymak yani kavramak niyetiyle dinlemeliler. 

Konuşurken de sırf konuşmuş olmak için değil hikmetle konuşmalılar. Yani doğruluğundan emin olmadıklarını konuşmamalılar. Ya birilerine iyiliği göstermek adına veya birilerini olumsuzluklardan uzaklaştırmak maksadıyla konuşmalılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 YAŞINDA EVLİLİK MESELESİ

RUHUN ÜFLENMESİ (RAHMETİN İLHAM EDİLMESİ) NEDİR VE NE ZAMAN OLUR?

RUH VE RUH ÜFLEME HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER